Onderzoek en praktijk: FleXstal: gezonder(e) jongvee / koeien

De resultaten na vergelijking stallen (Dakmagazine 2012): Ventilatie FleXhal/ FleXstal / Foliehal als beste uit de bus! Beter dan zadeldak, booghal, serrestal en zaagtanddak!

In het dakmagazine 2012 worden verschillende daken vergeleken. Hierbij werden o.a. het zadeldak, zaagtanddak, foliestal (serrestal), booghal (door de auteurs boogstal genoemd) en ons systeem FleXhal / FleXstal (foliehal) met elkaar vergeleken. Van elk systeem is een ventilatieberekening gemaakt bij verschillende windsnelheden en windrichtingen.

Zoals een motor vooral trekkracht moet leveren, is ventilatie het kenmerk van een bovenbouwsysteem. Hoogproductieve koeien stellen zo hun eisen aan temperatuur en vochtafvoer en daarvoor is luchtverversing nodig. Een vuistvorm is minimaal 500 m3 per koe per uur. Een andere dakvorm, of andere dakbedekking maakt meteen een heel groot verschil. Juist aan die ventilatieprestaties is dan ook veel meet- en onderzoekwerk gedaan. Het fascinerende is dat het duidelijke technische gegevens oplevert voor elk type dak, waarmee ze op het gebied van ventilatie onderling vergelijkbaar zijn. Met berekeningen maken we zichtbaar hoe vaak de complete luchtinhoud van de stal wordt ververst in een uur (ventilatievoud). Door het te berekenen bij windkracht 1, windkracht 3 en windkracht 5 en bij verschillende windrichtingen geeft dat veel informatie over de ventilatieprestaties van een bovenbouw. We drukken de luchtverversing ook uit in kuubs die per koe per uur worden afgevoerd (ventilatiedebiet). Met behulp van computersimulatie laten we met ventilatiepatronen zien hoe de temperatuur in de stal varieert tussen de zijde(n) waar de verse lucht binnenkomt en de ruimtes verderweg.Movie Fifty Shades Darker (2017)

In tabel 1 staat de samenvatting van de ventilatieberekeningen van het zadeldak. In tabel 2 staat de samenvatting van de ventilatieberekeningen van de FleXhal / FleXstal.  Hieruit blijkt duidelijk dat de ventilatiedebiet (hoeveelheid luchtverversing in kuubs per uur per koe) bij 8 van de 9 mogelijkheden de FleXhal/ FleXstal de beste resultaten geeft. De temperatuur in de FleXhal  / FleXstal is zelfs bij alle 9 verschillende omstandigheden lager dan in het zadeldak (zie foto 1).

Tabel 1: ventilatie zadeldak

—————————————————————————————————————————-

Tabel 2: ventilatie FleXhal / FleXstal

——————————————————————————————————————————

Foto 1: Temperatuurplaatje FleXhal / FleXstal

——————————————————————————————————————————–

Verwarring in naamstelling bovenbouw: Wij noemen ons model in de volksmond en op papier zowel FleXhal, FleXstal, Boogstal, Foliestal, Foliehal en Tentstal. De auteurs van het dakmagazine bedoelen daarentegen met de boogstal de collega’s van de de booghal, en met de foliestal de serrestal.

In het Dakmagazine staat ook een uitgebreid interview met Gjalt en Jacqueline Mulder, die zeer tevreden zijn met de gebouwde FleXhal in 2010 (pagina 40 en 41 in het dakmagazine 2012).

klik hier voor het hele Dakmagazine.

E-serie.koeien1         SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SONY DSC